2004

Fotografije uz članak 2
31.12.2004

Nakon riješene dokumentacijske podloge koja je bila kako prekretnica, tako i motivacija za daljnji razvoj kluba, 2004. godine počinju intenzivni radovi na prvom ribnjaku vezani za pripremu ribljeg staništa te napajanja ribnjaka vodom. Napajanje je regulirano dovodnjom vode iz potoka Mala Bednja koji se nekih stotinjak metara uzvodno od ribnjaka ulijeva u rijeku Bednju. Važno je istaknuti da je bednjanska dolina bogata vodom koja se svojim prirodnim podzemnim tokovima slijeva iz obližnjih planinskih predjela. Na mjestu gdje se vode potoka i pritoka sjedinjuju prije ulaska u Bednju, napravljena je brana za skretanje tih voda u ribnjake, te se na taj način razina vode u ribnjaku regulira prirodnim putem. Za sve radove unutar projekta, kao i do tada, prikupljena je sva potrebna dokumentacija te vodopravni uvjeti od Hrvatskih Voda. Radovi na prvom ribnjaku i dovodnom kanalu privedeni su kraju do srpnja iste godine te je, povodom dana Općine i drugog Kupa Beletinca u športskom ribolovu, varaždinski Gradonačelnik Dr.Ivan Čehok službeno otvorio prvi od tri predviđena ribnjaka.

ŠRK „Keder“ Beletinec je, uz ostalo, kao ovlaštenik ribolovnog prava dužan izraditi Gospodarsku osnovu za ribolovnu zonu, odnosno ribolovno područje kojim gospodari. Iste je godine potpisan ugovor o izradi Gospodarske osnove sa Zoologijskim zavodom Prirodoslovno-matematičkog Fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, zastupanom po Dekanu Prof.Dr. Sc. Dragutinu Feletaru, a Ribolovno gospodarsku osnovu potpisuje Prof. Dr. Sc. Milorad Mrakovčić, stručnjak za izradu monitoringa na vodama Republike Hrvatske. Cilj ribolovno gospodarske osnove je zaštita i upravljanje dodijeljenih ribolovnih voda u skladu s odredbama istog zakona, te sa predloženim mjerama korigirati nepravilnosti u sustavu ekološke piramide na čijem se samom vrhu nalazi čovjek, s težnjom da se u budućnosti djeluje u pozitivnom smislu, kako za čovjeka tako i za njegov okoliš.

Sve veći kredibilitet ovaj projekt stječe nesebičnim angažmanom članova i pozitivnim učincima koji s vremenom sve više bivaju prepoznati, a tome u prilog govori i činjenica da je za člana Hrvatskog športsko ribolovnog saveza sa četverogodišnjim mandatom izabran predsjednik ŠRK „Keder“ Beletinec, Dubravko Crkvenčić.

Nadalje, u suradnji sa Općinom Sveti Ilija, Županijom Varaždin i Univerzalnom sanirano je smetlište na području drugog ribnjaka. Šokantan je podatak, da je i sa ovog područja odvezeno oko 30 tona raznog otpada, što je samo po sebi pokazatelj u kolikoj mjeri čovjek uništava prostor u kojem obitava, smatrajući da ono što se ne vidi, nema nikakvih daljnjih posljedica.

Korisni linkovi